Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Περί Ομοιοπαθητικής

Περί Ομοιοπαθητικής

Subject: ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
Date: Thu, 17 Feb 2000 01:16:49 +0200
From: Ευάγγελος Κωστής
To: Ιερά Μητρόπολη Πατρών <i-m-patron@otenet.gr>
Ευλογείτε.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την ομοιοπαθητική ιατρική, καθόσον υπάρχουν φίλοι και συγγενείς, τα τελευταία χρόνια οι οποίοι έχουν καταφύγει σ΄ αυτή για διάφορα προβλήματα υγείας. Η ερώτηση μου αυτή βέβαια, αφορά τυχόν προβλήματα που μπορεί να υποβόσκουν, σχετικά με την Ορθόδοξη όχι ιατρική, αλλά πνευματική. Δηλαδή εάν η ομοιοπαθητική έχει κάποια σκοτεινά σημεία που μπορεί να κρύβονται κάτω από το προσωπείο της εναλλακτικής ιατρικής.

Subject: Re: ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
Date: Tue, 22 Feb 2000 21:20:19 +0200
From: "Ιερά Μητρόπολις Πατρών" <i-m-patron@otenet.gr>
To: "Ευάγγελος Κωστής"
Αγαπητέ κ. Κωστή,
Το θέμα της ομοιοπαθητικής απασχολεί σοβαρά τους σύγχρονους θεολόγους, που παρακολουθούν τις εξελίξεις και τοποθετούνται αναλόγως. Γενικώς, για τα συζητούμενα αυτά ιατρικά ζητήματα, θα σας προτείναμε δύο βιβλία του Αρχιμ. π. Φιλοθέου Φάρου (Εκδόσεις Καστανιώτη) : "Βάδιζε υγιαίνων", "Η ίαση ως υγείας ολοκληρία". Στο δεύτερο αυτό βιβλίο του, ο π. Φιλόθεος αναφερόμενος στην ομοιοπαθητική σημειώνει:
"Πάντως και η ομοιοπαθητική, όπως και όλες οι εναλλακτικές ή συμπληρωματικές ιατρικές διατρέχουν τον κίνδυνο και δοκιμάζουν τον πειρασμό να διαπράττουν το θανάσιμο αμάρτημα της συμβατικής ιατρικής και να απολυτοποιούν τα θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούν, ενώ η υπεροχή τους έναντι της συμβατικής ιατρικής είναι ο ολιστικός προσανατολισμός τους". Μπορείτε να επικοινωνήσετε και πάλι μαζί μας, για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Subject: Re: ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
Date: Wed, 23 Feb 2000 18:48:16 +0200
From: "Ιερά Μητρόπολις Πατρών" <i-m-patron@otenet.gr>
To: "Ευάγγελος Κωστής"

Αγαπητέ κ. Κωστή
Συμπληρωματικά στα περί ομοιοπαθητικής, σας πληροφορούμε ότι: η Θ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, η οποία συνήλθε τον Οκτώβριο του 1997 στην Εύβοια, διεπίστωσε ότι οι λεγόμενες εναλλακτικές θεραπείες, όπως η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός, η ρεφλεξολογία κ.α., γίνονται γέφυρα για να διαδοθούν μεταξύ του ορθοδόξου ποιμνίου θεωρίες, αντιλήψεις, πρακτικές και μέθοδοι ανατολικών θρησκειών. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να δράσει η ομοιοπαθητική, όπως και οι υπόλοιπες "εναλλακτικές θεραπείες της Νέας Εποχής", δηλ. αποπροσανατολιστικά, οδηγώντας τους ανύποπτους χριστιανούς στον Αποκρυφισμό και τις ανατολικές θρησκείες.
Έχει κυκλοφορήσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο: "Η Ομοιοπαθητική ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη πίστη", όπου ο συγγραφέας, ειδικός επί θεμάτων αιρέσεων μοναχός π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης αναλύει το ζήτημα της ομοιοπαθητικής και των άλλων εναλλακτικών ιατρικών μεθόδων της Νέας Εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου