Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

# Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς Τα έσχατα, σύμφωνα με τον Άγιο Νικόλαο Βελιμίροβιτς

εικόνα άρθρου: Τα έσχατα, σύμφωνα με τον Άγιο Νικόλαο Βελιμίροβιτς
Γράφει η “Ερατώ”

Τα έσχατα σε κάθε εποχή, για κάθε άνθρωπο


«Κανείς λαός δεν μπορεί να αμαρτάνει ενάντια στο νόμο του Θεού και να ζήσει εν ειρήνη. Η αμαρτία αποτελεί παράγοντα πολέμου, όσο κι αν ένας αμαρτωλός λαός αποδείχτηκε φιλειρηνικός, ο πόλεμος γι’αυτόν θα έρθει…».

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, από το βιβλίο «Πόλεμος και Βίβλος».


Η καθημερινότητά μας  τα τελευταία –πολλά- χρόνια έχει κατακλυστεί από κοσμοϊστορικά γεγονότα, επί το πλείστον δυσάρεστα. Έντονα καιρικά φαινόμενα, ‘πανδημίες’-επιδημίες, θάνατοι ξαφνικοί ή από φοβερά δυστυχήματα, πόλεμοι κοντά ή μακριά από τη γειτονιά μας, ψήφιση αντισυνταγματικών έως και ανήθικων-αντίχριστων νομοσχεδίων.

Άραγε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας προμηνύουν το τέλος; Τα έσχατα χρόνια της Αποκάλυψης;

Σύμφωνα με τον Άγιο Νικόλαο Βελιμίροβιτς, «η Αποκάλυψη είναι βιβλίο, το οποίο, νομίζω, έχει προφητική σημασία για όλες τις γενιές των χριστιανών μέχρι το τέλος του χρόνου. Γι’ αυτό κάθε γενιά εφάρμοζε το νόημα αυτού του βιβλίου στην εποχή της. Αφού σε κάθε εποχή ξεσηκωνόταν εναντίον της πίστης του Χριστού και από κάποιος δράκος. Και πάντα, ο παντοδύναμος Χριστός παρέμενε νικητής επάνω σε κάθε τέρας που εμφανιζόταν μέσα στην Αποκάλυψη».

«Έτσι γινόταν σε όλους τους αιώνες και έτσι θα είναι και στον τελευταίο αιώνα, πριν την Κρίση του Θεού. «Ούτοι μετά του αρνίου πολεμήσουσι, και το αρνίον νικήσει αυτούς ότι κύριος κυρίων εστί και βασιλεύς βασιλέων» (Απ. 17, 14). Ο Χριστός είναι που εδώ παρουσιάζεται ως Αμνός. Εμείς κάνουμε πνευματικό πόλεμο, του οποίου η νίκη είναι εκ των προτέρων εγγυημένη από τον ίδιο τον Θεό και προφητευμένη και προβλεπόμενη και κατοχυρωμένη».

«Αυτός είναι ο τελευταίος πόλεμος; Ποιος ξέρει; Αφού Αυτός είπε: «περί δε της ημέρας εκείνης και ώρας ουδείς οίδεν, ουδέ οι άγγελοι των ουρανών, ει μη ο πατήρ μου μόνος» (Ματθ. 24, 36). Εάν αυτός είναι ο τελευταίος για τον Χριστό και εναντίον του Χριστού; Ε, ας είναι! Εάν είναι ο τελευταίος, ακριβώς γι’αυτό να χαιρόμαστε και να ευφραινόμαστε!».

Άλλωστε, η πρώτη κρίση του Θεού για κάθε άνθρωπο έρχεται τη στιγμή της κοίμησής του. Ο ίδιος ο Άγιος Απόστολος των εθνών Παύλος συμβούλευε τους πιστούς που, εναγωνίως, περίμεναν τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους, εφόσον δε γνωρίζουμε το χρόνο κατά τον οποίο Αυτή θα γίνει.

Ως συνειδητοί, λοιπόν, ορθόδοξοι χριστιανοί οφείλουμε να είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι, εν μετανοία και εξομολογήσει. Προετοιμασμένοι, με μνήμη θανάτου και καθαροί, για την ώρα της κοίμησης και συνάντησής μας με τον Αρχηγό της Ζωής, τον αγαπημένο μας Πατέρα και την γλυκιά Μητέρα μας. Τα υπόλοιπα ας αφήσουμε στα χέρια Εκείνου. «Και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα».

* Από το βιβλίο «Δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται», σελ. 286-288, «Επιστολή στην αδερφότητα του ‘Αγίου Ιωάννου’ για τα αποκαλυπτικά φαινόμενα της εποχής μας»

 

1 σχόλιο:

  1. Η ανάρτησή σας ήταν φανταστική! Οι ιδέες σας είναι ενδιαφέρουσες. Συνεχίστε την καλή δουλειά και γράψτε περισσότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή